
 

 

            Men’s Strokeplay Competitions 
       (Medal/Stableford/Bogey) 
 
      General Terms of Competition 
 
 
General: 
 
• The Committee in charge of all aspects of running the Club’s Competitions as defined in 

the Rules of Golf shall be the Club’s Greens Committee. 
• The handicapping of Members shall be in accordance with the World Handicap System 

as administered by England Golf and the Council of National Golf Unions (CONGU). 
 
Eligibility: 
 
Strokeplay competitions are open to all male members provided: 
• They hold a WHS Handicap Index(*see below) at the time of entry and, if under 18, 

have been approved for competition golf play by the Club Professional. 
• They agree to play at a pace which will enable the group they are in to complete a 9 

hole circuit of the course in no more than 2 hours. (It is essential that these 
timescales are adhered to because of the demand for Saturday tee times in particular - 
players who cannot play at this pace are asked to play on the alternate Friday tee times 
wherever possible). 

 
* Whilst any member with a Handicap Index is permitted to enter the competition, only 
members who have played a total of 54 holes in Qualifying Competitions in the previous 
12 month period (which must include at least one 18 hole Competition), will be eligible to 
win a prize. 
 
Entries: 
 
By entering any of the Strokeplay competitions, players must: 
• Agree to abide by the rules set out both in this document, and in the “Competitions - 

Terms of Entry” Notice published in the Members section of the Club’s Website. 
• Members should select their tee time using one of the Competition slots available on the 

the Club V1 Booking facility. Because of a high demand for places, Saturday 
competitions generally (but not always) offer members the option to play on Fridays as 
an alternate day. 

 
Playing the Competition: 
 
• Details of the Rules and format specific to each competition will be published on Club V1 

and can be found there by clicking on the information symbol as shown 
below:- 

 
 
     
 
 
• Play shall be in accordance with the rules of golf and any local rule currently in force. 



 

 

• Competitions will be played from the blue tees unless otherwise specified in the rules for 
each competition as published on Club V1. 

• In the event of a tie in a scratch competition the players will replay Home on a ‘sudden 
death’ basis until one player wins that hole. 

• In the event of a tie in a handicap competition or any other form of play, the winner will 
be determined by matching score cards in accordance with the R&A recommendation for 
such arrangements in Committee Procedures, Section 5A(6) of The Rules of Golf. 

 
Strokes received: 
 
All competitions , with the exception of Scratch Competitions, will be played using the 
Mandatory Handicap Allowance (Playing Handicap) as laid down by England Golf under 
the rules of WHS 
 
Recording the Match: 
 
• All players should record the result within 15 minutes of their game ending using 

Club V1  
• Failure to record the result correctly or within the timescales stipulated above may result 

in disqualification. 
 
 
Greens Committee. 
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